Wat voor huizen staan er te koop in Spanje

Op Verkoopsites voor huizen in Spanje staan verschillende huizen te koop. Wat voor huizen zijn dat en wat bedoelen ze hier mee? Op deze pagina zullen we dat even uitleggen.

 

Appartement

Een appartement is een wooneenheid binnen een groter complex.

Het zgn. appartementsrecht  wat hieraan verbonden is, geeft het recht tot het exclusieve gebruik van de in het eigendomsbewijs (escritura) omschreven woning.

 

Daarnaast kan de eigenaar gebruik maken van de gezamenlijke voorzieningen binnen het complex, zoals bijvoorbeeld liften, trappen, zwembaden, tuinen, etc. Dit wordt onderhouden door een tuinman en/of klusjesman. Hiervoor betaal je elke maand servicekosten.


Meestal beschikt een appartement over een terras in de vorm van een balkon. Als het appartement op de begane grond gelegen is, bestaat er tevens de mogelijkheid dat er een tuin aan verbonden is, dat net als de woning zelf exclusief door de eigenaar van het betreffende appartement gebruikt kan worden.

 

Bungalow

Een bungalow is een vrijstaande of geschakelde woning bestaande uit één woonlaag met daarboven evt. een dakterras.

Bungalows kunnen worden gebouwd met een plat dak dan wel een pannendak, maar ook een combinatie is mogelijk. Voorwaarde is, dat alle vertrekken op de begane grond zijn en dat er, m.u.v. naar het dakterras, geen trappen aanwezig zijn. Bovendien beschikken de meeste bungalows over een privé tuin.

Een bungalow heeft geen grond om het huis, alleen een tuin.

 

Cortijo / Landhuis

Een cortijo is een woonhuis dat meestal gebouwd is op een groot perceel (grond er omheen ). Omdat de meeste cortijo’s vroeger als boerderij dienst hebben gedaan, beschikken deze woningen vaak over veel extra bijgebouwen of stallen.

 

Over het algemeen zijn de voormalige bijgebouwen of stallen omgebouwd tot woonvertrekken waardoor men regelmatig meerdere woonkamers of volledige appartementen in een cortijo aantreft.


Vanwege de enorme ruimte die de meeste cortijo’s  hebben, zijn deze woningen ook uitermate geschikt om extra slaapkamers of appartementen in te maken zodat er een toeristische accommodatie in gevestigd kan worden.

Finca / Bouwgrond

Veel mensen denken bij een finca aan een landhuis of boerderij op een groot perceel waar de buren op behoorlijke afstand wonen en privacy derhalve gegarandeerd is. Deze beschrijving heeft echter slechts voor een klein gedeelte betrekking op een finca.

Een Spaanse finca is namelijk niets meer of minder dan een perceel, een grondstuk (groot of klein) al dan niet bebouwd met een schuurtjes in welke vorm dan ook.

 

Duplex-en Triplex-woning / Geschakelde woning

Kort samengevat is een duplex-woning een geschakeld huis met meerdere verdiepingen, die intern bereikt kunnen worden. Men spreekt over duplex-woningen als deze 2 woonverdiepingen hebben t.w. begane grond en 1e verdieping evt. met dakterras. Indien er nog een 2e verdieping is, zijn er 3 woonverdiepingen en spreekt men over een triplex-woning.


Duplex-woningen kunnen gebouwd worden in een rij, geschakeld met andere woningen, op een hoek, geschakeld met bijvoorbeeld appartementen. Tevens is het mogelijk, dat de duplex-woningen twee-aan-twee geschakeld zijn, vergelijkbaar met een twee-onder-één-kap woning zoals men deze in noord-Europa vaak tegenkomt.


Over het algemeen beschikken duplex-woningen over een woon-eetkamer, keuken en badkamer/toilet op de begane grond en treft u de slaapkamers, de badkamer(s) en evt. het dakterras op de verdieping. Soms hebben deze duplex-woningen een eigen afgesloten privé garage onder het huis welke eveneens intern via een trap bereikbaar is. Bovendien beschikken de meeste duplex-woningen over een tuin of terras op de begane grond. Men spreekt derhalve bij een duplex-woning over een compleet huis, geschikt voor permanente bewoning.

 

Villa of Chalet

Een villa is een vrijstaande woning, gelegen op een afgescheiden perceel. De grootte van de villa is afhankelijk van het ter plaatse geldende bestemmingsplan, dat o.a. aangeeft wat de maximale bebouwingsgraad (aantal m² wat je mag bouwen) van het betreffende perceel is. Ook de maximaal toegestane hoogte van de villa is in dit bestemmingsplan vastgelegd.

 

Als je je eigen aan de normen van het bestemmingplan houdt, ben je redelijk vrij om bijvoorbeeld zelf een villa te ontwerpen en te laten bouwen en mag je  naar eigen idee je perceel ‘aankleden’ met evt. een zwembad, garage, tuin, etc.


 

 

 

Deze informatie is  gedeeltelijk overgenomen uit een PDF bestand die geschreven is door Claus van Mierlo, makelaar voor de regio Almeria en omstreken. Mocht u op zoek zijn naar een huis in die regio, dan kan ik Claus van harte aanbevelen. Claus spreekt ook Nederlands.  Zijn website: https://www.nicla-casas.com/index.php/nl/