Kosten om een huis te kopen in Spanje

Wil je in Spanje een stuk grond of een huis kopen, of misschien wel verkopen, dan krijg je te maken met de Spaanse wetgeving.

 

Bij het kopen van onroerend goed is het wellicht handig om een deskundige in te schakelen.

Een deskundige kan zorgen dat je een veilige aankoop doet, je goed bent ingelicht over de fiscale consequenties en hij of zij kan je goed voorbereiden en helpen met de praktische zaken.

 

 

We zullen op deze pagina wat kosten beschrijven die je tegen zal komen als je een huis in Spanje gaat kopen. Let wel de percentages kunnen wat afwijken van wat we hieronder beschrijven. Laat je goed informeren door je makelaar of een deskundige.

 

 

  • Overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning. (ITP) Impuesto de Transmisiones Patrimoniales. De hoogte van de overdrachtsbelasting is 10%.
  • Omzetbelasting bij aankoop van een nieuwbouwwoning. (IVA) Impuesto sobre el Valor Añadido. De hoogte van de BTW is 10%.
  • Notariskosten, tussen de 0,6% en 1%.
De notaris in Spanje heeft niet de controle over de aankoop van je huis. De makelaar en de advocaat controleren of de woning vrij is van een hypotheek, schulden en of de IBI betaald is op het moment van de koop. Als je een woning via een makelaar koopt worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht.
De verkoper betaald de makelaar. Mits je een makelaar inhuurt dan kunnen er wel kosten aan verbonden zijn. Voor de advocaat betaal je wel kosten.

 

  • Inschrijvingskosten in het "Registro de la Propiedad", het Spaanse Kadaster bedragen ongeveer 0,3% tot 0,7% van de koopsom.

 

Indien je een hypotheek neemt op de woning, ben je kosten verschuldigd aan de bank, de notaris en het kadaster. De afsluitkosten van de hypotheek bedragen 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag. De kosten voor de notaris, de registratie in het kadaster en de opmaak van de documenten zijn samen ongeveer 2,5% van het hypotheekbedrag.

 

  • Bouwbelasting. Impuesto sobre construcciones, instalaciones y obras. Voor de aanvraag van een eventuele bouwvergunning betaal je tot 2,5% belasting, gerekend over de waarde van jouw toekomstige woning zoals de architect die aangeeft. Uiteraard dient degene die je bijstaat in de aankoop,  een ingehuurde makelaar, advocaat, gestor etc. ook te betalen voor hun diensten. De hoogte van dit bedrag dien jezelf vooraf met de betrokkene te bepalen.