Een huis kopen in Spanje

Als je in Nederland of België een huis gaat kopen, neem je vaak een eigen makelaar mee, laat je een taxatie uitvoeren en vraag je om een bouwkundig rapport. Je maakt een afspraak bij de bank voor een hypotheek en via de makelaar wordt er een datum geprikt voor de overdracht bij de notaris.

Dit verloopt allemaal soepel en herkenbaar in je eigen taal.


Nu wil je een huis in Spanje kopen. Je spreekt waarschijnlijk de taal niet, je bent niet bekend met de omgeving en de wetgeving, ook weet je niet bij welke instanties je de benodigde informatie en papieren kan opvragen.

 

We zullen je op deze pagina wat tools geven om de keuze en aankoop van jouw huis in Spanje wat soepeler te laten verlopen.

 

 

Waar wil je in Spanje gaan wonen

Elk gebied in Spanje heeft zijn eigen karakter, charme en kenmerken. Natuur, bergen en vlaktes worden afgewisseld door stedelijke gebieden, kleine Spaanse dorpjes, wijken met alleen maar vakantiehuizen, golfresorts en natuurparken.

 

Ons verlanglijstje, 11 jaar geleden was een groot huis met genoeg ruimte om er een B&B te kunnen beginnen met wandel en outdoor mogelijkheden in de buurt. Hoewel we allebei van de zee houden hebben we toch gekozen om in de bergen te gaan wonen, 3 uur rijden van de kust.

De reden waarom je in Spanje gaat wonen, in ons geval om een B&B te beginnen, kan dus een grote rol spelen in waar je uiteindelijk zal gaan wonen.

 

Wat verwacht je van je nieuwe huis en omgeving. Wat komt daar het dichts bij in de buurt. 

Lees informatie over diverse Spaanse regio’s, bekijk op YouTube video´s over verschillende regio´s.

Bezoek forums op het internet of via Facebook pagina´s. 

Stel jezelf een paar vragen, zoals;

  • Wil je met de locals omgaan en Spaans leren of heb je niets met de Spaanse taal en ga je liever in een regio wonen waar al Nederlanders en Belgen wonen.
  • Zoek je rust en natuur of houd je van uitgaan, veel mensen en de drukte om je heen.
  • Wordt het in de bergen of aan het strand. Een combinatie van allebei.
  • Ben je nog jong en mobiel.
  • Ben je al op leeftijd en wil je liever alle voorzieningen vlak bij de deur.
  • Wil je het hele jaar door een aangename temperatuur of ben je een 4 seizoenen mens.
  • Denk aan je hobbies. Zijn die er in de regio. Denk hierbij o.a. aan golf, tennis, bridgen enz.

Kortom zet je wensen op papier!

 

Klik HIER om je aan te melden voor de emigratie pagina op Facebook, waar je vragen kan stellen aan Nederlanders en Belgen die al in het buitenland wonen.

 

Ga op vakantie naar verschillende gebieden die je wat lijken. Doe dit in de zomer en als het kan ook in de winter, want wat in de zomer super gezellig is kan in de winter uitgestorven zijn met dichte winkels en gesloten voorzieningen.

 

Ook heel leuk om te doen ( daar maakte ikzelf ook gebruik van ) ga via google map door de regio scrollen waar huizen te koop staan. Zoom in en bekijk het eens in 3D. Je krijgt zo al een eerste indruk van de buurt en de voorzieningen die er zijn. Kijk ook eens naar de datum wanneer ze de beelden hebben opgenomen. Stel dat ze de beelden in januari hebben opgenomen en je ziet dat alle rolluiken van de huizen dicht zijn, dan is het er in de winter waarschijnlijk helemaal uitgestorven. Je zal zien hoeveel koophuizen je dan gelijk van je lijst kan verwijderen.

 

Waarom wil je in Spanje een huis kopen

Om te verhuren  en/of voor de  vakanties

 

Ga je er het hele jaar in wonen of is het alleen voor de vakanties.

 

Wil je het ook verhuren in de periode dat je er zelf geen gebruik van maakt.  Dan is het beter om een huis te zoeken dicht bij een strand, skipiste of natuurgebied.  Dat is qua rendement interessanter. Een huis wat te ver van voorzieningen af ligt wordt vaak minder verhuurt.

 

Wil je voor langere periodes zelf in je huis wonen, dan zijn je eigen wensen natuurlijk ook heel belangrijker. Dan kan je kiezen voor een huis waar je rustig kan wonen, maar waar alle voorzieningen dicht in de buurt zijn. Dan is het rendement qua verhuren waarschijnlijk minder, maar woon jezelf wel heel prettig in de perioden dat je er verblijft.

 

Voor het hele jaar en als je ouder wordt

 

Ben je op zoek naar een permanente huisvesting. Dan zullen jouw wensen wat anders zijn dan als je er alleen in de vakanties verblijft. Kijk dan wat voor voorzieningen er in de buurt zijn, zoals winkels, ziekenhuis, vrijetijdsbesteding, restaurants, scholen, wel of geen strand in de buurt, openbaar vervoer en de drukte van de regio.

 

Als je jong bent kijk je vaak heel anders tegen van alles aan. Je bent mobieler en gaat overal heen. Steile straatjes zijn dan geen probleem. Een huis met meerdere verdiepingen ook niet of een appartementengebouw zonder lift waar je regelmatig  je boodschappen omhoog zal moeten sjouwen, geen probleem.

 

Als je ouder wordt wil je niet alleen afhankelijk zijn van de auto. Dan is het ook makkelijk als je veel lopend of op de fiets kan bereiken, dat de omgeving wat platter is, je gelijkvloers woont en dat er een lift in je appartementencomplex aanwezig is. Een gemeenschappelijk zwembad en/of tuin is dan ook lekker. Kan je er wel gebruik van maken, maar hoef je het zelf niet meer te onderhouden.