Toledo

Toledo ligt in de provincie Castilië - La Mancha. De streek van de kloven, windmolens, kastelen, bergketens en Don Quijote van Cervantes. De stad ligt op een heuvel boven de rivier de Taag (Río Tajo). Achter zijn muren vind je het bewijs van zijn rijke geschiedenis. 

 

De Romeinen bouwden hier een fort op de plaats van het huidige Alcázar.

In de 6de eeuw kozen de Visigoten Toledo als hun hoofdstad en in de middeleeuwen was Toledo een smeltkroes van christelijke, islamitische en Joodse cultuur. Dit is nog terug te  vinden in de architectonische rijkdom van de stad. 

 

Het mooiste monument is zijn kathedraal Primada uit de middeleeuwen. Deze weerspiegelt zijn verleden als het geestelijke hart van de kerk en de zetel van de primaat van de kerkprovincie Spanje. Hier wordt nog steeds de mozarabische mis gelezen, daterend uit de Visigotische tijd.

De huidige kerk is gebouwd op de plek  van een 7de eeuwse kerk. De bouw begon in 1226 en besloeg 3 eeuwen. In 1493 zijn de laatste gewelven voltooid. De langdurige bouwperiode verklaart de verschillende stijlen van de kerk. Pure Franse gotiek aan de buitenkant en decoratieve mudéjarstijl aan de binnenkant.  Onder de kop meer informatie vind je een link naar de website van de kathedraal. Zeker de moeite waard om te bekijken.

 

Toledo bezit veel werk van El Greco, die hier in de 16e eeuw woonde en werkte. In de Joodse wijk is er een museum over hem waar veel van zijn werken hangen. Het is nog onduidelijk of hij daadwerkelijk in dit huis heeft gewoond. Onder het museum bevindt zich, op de begane grond, een huiskapel met een mudéjar plafond en een verzameling schilderijen uit de school van Toledo.

 

Het Alcázar, het versterkte paleis van Karel V staat op de plaats van de oude Romeinse, Visigotische en Moorse burchten. Driemaal werd het sobere rechthoekige gebouw door brand beschadigd, voordat het in 1936 vrijwel volledig werd verwoest tijdens een 70 dagen durende republikeins beleg van de nationalisten. Het is in de oude stijl gerestaureerd en er is nu een legermuseum gevestigd.

 

De kathedraal
De kathedraal
El Greco museum
El Greco museum
Het Alcázar, legermuseum
Het Alcázar, legermuseum

Accommodaties

Klik HIER voor een overzicht.

 


Meer informatie