Een huis kopen in Spanje

Wat izijn de kosten als je een huis in Spanje koopt.

Wat zijn de kosten als je een huis in Spanje koopt.

We geven hier een overzicht wat de kosten kunnen zijn als je een huis gaat kopen in Spanje.

Dit overzicht zal niet alles indekken wat je moet gaan betalen. We doen ons best om het zo volledig mogelijk neer te zetten, maar hier in Spanje verschilt het nogal per provincie. Houdt er rekenig mee dat de prijzen en procenten kunnen afwijken van onze lijst.


De Makelaar

Als koper betaal je in Spanje geen makelaarskosten.

Deze worden betaald door de verkoper van het huis.

Dit geldt voor nieuwbouw- en bestaandewoningen.

 

Kosten Koper

Voor de Kosten Koper van een bestaande woning betaal je zo rond de 9% tot 11% van de aankoopsprijs. Het grootste deel hiervan bestaat uit 7,2% overdrachtsbelasting bij bestaande bouw of 7% BTW in geval van een nieuwbouwwoning.

De inschrijvingskosten van het Registro de la Propiedad, het Kadaster  bedraagt ongeveer 0,3% tot 0,7% van de aankoopsom.

De notariskosten komt ongeveer op 0,6% tot 1%. Dit houdt verband met de waarde van de woning. Voor een nieuwbouwwoning wordt er 1% zegelrecht,administratieve belastingen in rekening gebracht.

Kosten voor een advocaat, indien nodig

Voor een advocaat ben je een vast bedrag verschuldigd van ongeveer € 2,500. Wel even opletten en navragen,  het kan ook zijn dat zij op commissibasis werken (1,5% van het aankoopbedrag). Een advocaat is geen verplichting bij het kopen van een huis, maar soms kan het nodig zijn.

 

Hypotheek kosten, indien nodig

Mocht er een hypotheek nodig zijn dan komen hier ook nog kosten bij kijken. Denk hierbij aan de bank, de notaris en het kadaster. omdat er een aparte hypotheekakte via de notaris van de hypotheek bij het kadaster moet worden vermeld.

 

De kosten om een hypotheek te openen zijn ongeveer 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag.

De notaris- en registratiekosten en de opmaak van de juridische documenten komen ongeveer op 2,5% van het hypotheekbedrag.