Lanzarote

lanzarote

Op vakantie op het eiland Lanzarote

Dankzij de gunstige ligging  en de aangename temperaturen is het eiland gedurende het hele jaar een fijne vakantiebestemming.

Gedurende de helft van het jaar is er sprake van zomerse temperaturen met een redelijk aantal tropische dagen, terwijl het de andere helft van het jaar ronduit lenteachtig is met zomerse temperaturen.

Voor strandliefhebbers is het een prima vakantiebestemming gedurende een groot deel van het jaar, terwijl voor mensen die vooral buiten willen leven, op terrasjes willen vertoeven en wat mooie dingen willen bezoeken Lanzarote vrijwel het hele jaar een topbestemming is.

 

Vakantieliefhebbers van groene parken, bossen en valleien zijn hier niet op de juiste plaats. Het landschap is droog en heeft als ondergrond lava gesteente. Groen is wel aanwezig, maar dit bestaat vooral uit vulkanische struiken, cactussen en palmbomen.

Grote concentraties van groen zul je tevergeefs zoeken op dit eiland.

Voor liefhebbers van planten is er wel een fraaie cactustuin te bezoeken, de Jardin de Cactus.

Bij de grote badplaatsen en ook op een aantal plekken langs de kust vind je mooie zandstranden met geel zand en een schitterend onderwater paradijs.

Over de stranden vind je meer op de pagina Lanzarote op de website

 

vulkaanlandschap

Lanzarote bestaat uit nog betrekkelijk  jong vulkaanlandschap en is wereldwijd één van de bekendste vulkaaneilanden.

De op Lanzarote gelegen vulkaangebieden 'la Caldera del Corazoncillo', 'Montaña Rajada' en vooral 'Montañas del Fuego' zijn wereldwijd bekend. 

 

Het vulkaangebied Montañas del Fuego (de Vuurbergen) vormt het hart en de ziel van het eiland Lanzarote. Rond de 18e en 19e eeuw vonden op Lanzarote zware vulkaanuitbarstingen plaats. Het meest ingrijpend waren de erupties tussen 1730 en 1736, de langste en krachtigste vulkanische activiteit sinds mensenheugenis. Met een onmetelijke oerkracht werden volledige dorpen en landbouwgebieden van de kaart geveegd. Ook in 1824 was nog een grote uitbarsting. Sindsdien zijn alle kraters uitgedoofd, maar ondergronds gaan de helse krachten nog altijd door. Op sommige plekken is de hitte zelfs aan de oppervlakte te voelen. 10 meter onder het aardoppervlak worden temperaturen nabij de 600°C gemeten.

 

De inwoners van Lanzarote houden nog altijd rekening met een nieuwe uitbarsting van de nu slapende vulkanen.

 

Het vulkaangebied bestaat uit 30 grote kraters en meer dan honderd kleinere vulkaankegels. De hoogste krater is 510 meter en heet Timanfaya. Deze krater is vernoemd naar het dorp dat als eerst werd vernietigd door een opstuwende krater.

 

Timanfaya is sinds 1968 een Spaans Nationaal Park, wat zich uitstrekt over 51 km². Het park geniet de hoogste graad van bescherming en daarom is het grootste deel alleen voor wetenschappers toegankelijk. Sinds 1974 is het een deel van het park geopend voor publiek. Het decor van de uitbarsting, vol met kraters, rotsen, stenen en vlaktes van zwart gestold lava, is dramatisch en onheilspellend.

Toch heeft het landschap een verwoestende schoonheid en daarom een enorme aantrekkingskracht.

 

Het bezoek aan het park is sterk gereguleerd. Zo mag je niet buiten de paden en is een groot deel van het park niet vrij toegankelijk voor het publiek. Via georganiseerde bus tours mag je wel het meest ruwe deel van het Natuurpark Timanfaya bezoeken. Ook zijn er een aantal wandel- en kameeltochten om dit stuk, met een gids, te ontdekken. 

 

Ook elders op Lanzarote wordt je geconfronteerd met zijn vulkanische oorsprong. Zo zijn er prachtige ondergrondse lavagrotten Cueva de los Verdes en Jameos del Agua, is er een ruig stukje kust Los Hervideros en is er een groen meer te vinden die in een halve vulkaankrater ligt het Lago Verde

 

Dorpen op lanzarote

Haría

Foto en tekst van mooistedorpjes.nl
Foto en tekst van mooistedorpjes.nl

Haría is een dorp gelegen in het noorden van Lanzarote.

 

Haría ligt in ‘Dal der Duizend Palmen’. Deze naam dankt het aan de vele palmbomen die hier staan. Wie de palmen in Haría gaat tellen die zal het aantal van duizend overigens ruimschoots overschrijden. Vooral rondom de dorpskern staan er redelijk wat palmen. Hoe ze hier ooit terecht gekomen zijn is niet bekend. Waarschijnlijk is een groot deel van de palmen ooit aangeplant. De palmen gedijen goed in Haría vanwege de vruchtbare lavagrond en de ligging van het dorp.

 

Wolken kunnen aan de oostkant van de Risco de Famara langer blijven hangen waardoor de kans op wat regenval in Haría groter is dan op veel andere plekken op Lanzarote.

 

Veruit het belangrijkste plein van Haría is Plaza León y Castillo. De grote laurier- en eucalyptusbomen zorgen voor een groene uitstraling van het autovrije plein. Tevens zorgen ze voor natuurlijke schaduwpartijen waaronder de dorpelingen graag schuilen voor de veelal aanwezig zon.

Op zaterdag is dit plein het decor van de wekelijkse markt. Hier worden vooral veel lokale producten verkocht zoals keramiek, souvenirs, wijn en allerlei lekkernijen die van het eiland Lanzarote afkomstig zijn. Deze markt is veel kleinschaliger dan die van Teguise, maar zeker de moeite waard.

 

 


Teguise

Foto en tekst van mooistedorpjes.nl
Foto en tekst van mooistedorpjes.nl

Als je het over mooie dorpen hebt dan is het centraal op Lanzarote gelegen Teguise daar een fraai voorbeeld van. Wat ons betreft het mooiste dorp van het eiland en zelfs een van de mooiste dorpen van Spanje.

Teguise kent een historie die terug gaat tot het jaar 1418. In dat jaar stichtte Maciot de Béthencourt de stad La Villa Real. Niet veel later werd de naam door de stichter verandert in Teguise, van zijn echtgenote.

 

Teguise is altijd een belangrijke stad geweest op het eiland Lanzarote. Tot het jaar 1852 was het zelfs de hoofdstad van Lanzarote, een rol die Teguise in dat jaar verloor aan het aan de kust gelegen Arrecife.

 

Wie het hedendaagse Teguise vergelijkt met Arrecife  mag de toenmalige overheid dankbaar zijn voor die beslissing. Waar Arrecife uitgegroeid is tot een weinig tot de verbeelding sprekende stad daar is Teguise een prachtig charmant dorp gebleven.

 

Helaas bezoeken de meeste toeristen Teguise op het verkeerde moment: de zondag. Op die dag vind van 9 tot 14 uur de wekelijkse markt plaats in het dorp. Dit is veruit de drukst bezochte en belangrijkste markt van Lanzarote. Door de vele kramen die in het centrum opgesteld staan zie je nog wel dat je je in een mooi dorp bevindt, maar wordt de werkelijke schoonheid van Teguise bedolven door de mensenmassa en de vele handelswaren.

Zodra de markt afgelopen is wordt het er niet veel fraaier op, want hoewel de kramen tegen drie uur grotendeels verdwenen zijn blijft er over het algemeen nog wel veel vuil in de straten zwerven.

Nee, Teguise bezoek je het beste op een doordeweekse dag. Vermijd de maandag maar, want dan is niet alles open. Kies vooral een van de andere dagen en dan het liefst na 14 uur. De laatste bussen met toeristen zijn dan over het algemeen verdwenen uit Teguise. Op dat moment, het moment dat de meeste toeristen weg zijn, zie je hoe mooi het dorp is. Er zit totaal geen structuur in de vormen van de straten en pleinen. Hierdoor ontstaat er één grote ontdekkingsreis langs tapasbars, fraaie winkeltjes, authentieke straten, mooie gebouwen en sfeervolle pleinen.

 

Het mooiste plein is Plaza de la Constitución. Aan dit plein ligt de kerk Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe. Deze kerk stamt uit het jaar 1418, het jaar dat de stad gesticht werd. Aan de Calles Herrera y Rojas staat het Palacio del Marqués. Grote kans dat uw aandacht getrokken wordt door de vele bloemen bij de ingang. Op het binnenhof zit een van de beste wijnrestaurants van het eiland: Patio de Vino. Niet goedkoop, wel goed! Een laatste plein dat we niet onvermeld kunnen laten is Plaza Maciot de Béthencourt. Dit plein is veranderd in een openluchtmuseum. Op de muren van de huizen zijn schilderijen als muurschildering aangebracht. Echt de moeite waard om een rondje over dit plein te maken.

Yaiza

Foto en tekst van mooistedorpjes.nl
Foto en tekst van mooistedorpjes.nl

Het in het zuiden van Lanzarote gelegen dorp Yaiza wordt vaak vermeld als het ‘mooiste dorp van Lanzarote’. Sommige mensen menen zelfs dat Yaiza het mooiste dorp van heel Spanje is. Yaiza ligt vlak bij de Montañas del Fuego.

 

Dit ruwe vulkanische landschap staat in schril contrast tot het sfeervolle, bijna aaibare dorp dat Yaiza is. Wie Yaiza bezoekt die zal ontdekken dat de dorpsbewoners hun best doen om het dorp in mooie staat te houden. De huizen zijn over het algemeen in onberispelijke staat en zwerfvuil of slecht onderhouden tuinen zul je hier niet zo snel aantreffen.

 

Drie plekken zijn de moeite van het vermelden waard. Allereerst is er het dorpsplein, waar overdag vaak een heerlijke rust heerst. Aan het plein ligt de achttiende eeuwse kerk Nuestra Señora de los Remedios. Helaas is de deur van de kerk overdag niet geopend als er geen mis is.

 

Onze tweede favoriete plek is de bar die tegenover de kerk ligt. Deze tapasbar ademt de sfeer uit zoals je van een authentieke tapasbar verwacht. De heerlijke gerechtjes staan op de bar om uitgekozen te worden. Aan de bar en de tafels zie je een mooie mix van lokale mensen en toeristen.

 

Een derde plek in Yaiza die vermeld dient te worden is de heuvel aan de zuidwestkant van Yaiza. Via een fraai aangelegde trap kun je een meter of acht omhoog lopen. Dit geeft een mooi uitzicht over de wit met groene huisjes van Yaiza en op de bijzondere palmboom die centraal op de rotonde staat.

la caleta de famara

Foto en tekst van mooistedorpjes.nl
Foto en tekst van mooistedorpjes.nl

La Caleta de Famara is hét surfdorp van Lanzarote. De vrijwel constant aanwezige passaatwind en de vele golven in de Bahia de Penedo maken van het dorp een ideale surfspot.

Zodra je het La Caleta de Famara via de Avenida el Marinero binnenrijdt zie je aan de linkerkant een aaneenschakeling van surfshops. Het karakter van de plaats wordt hiermee nogmaals bevestigd, want al voordat je het dorp zelf bereikt hebt, heb je al lang gezien dat op het water het een paradijs voor surfers is.

In de surfwinkels kun je materialen kopen of huren. Ook kun je je eigen spullen laten onderhouden of repareren.

Het dorp bestaat verder vooral uit eenvoudige woningen. Deels worden deze bevolkt door vissers, deels zijn er wat woningen die gebruikt worden als vakantiewoning.

Het dorp ligt aan de kust. Langs het water loopt een eenvoudige wandelpromenade. Dit is een goede plek om surfers te bekijken en te fotograferen. De meest ervaren surfers kiezen vooral voor deze plek om te surfen.

De surfscholen en beginnende surfers concentreren zich meer op het strand: Playa de Famara. Dit ligt direct ten oosten van het dorp. Het strand is een prachtig zandstrand met zicht op het eiland La Graciosa en aan de oostkant op de hoge Famarakliffen.

De wind zorgt niet alleen voor veel golven op zee, ook voert het zand aan richting het strand en de Urbanisatie Famara die direct tegen de kliffen aangebouwd is. In de straten van de urbanisatie zie je dan ook zandhopen in tuinen en op straten zoals je bij ons sneeuwhopen hebt als er sneeuw valt tijdens een sterke wind.

Op het strand is het zand in de lucht vaak goed zichtbaar. Je moet dan ook goed oppassen met je ogen. Ook lenzen van fotocamera’s zijn niet altijd even goed bestand tegen het vele zand in de lucht. Het strand is overigens niet alleen het domein van surfers. Ook komt men hier om een heerlijke strandwandeling te maken, om te zonnen (wel beschut gaan liggen!) en om te zwemmen. De golfslag is ook voor zwemmers een leuke uitdaging. Let wel op, want niet zelden staat de rode vlag er als teken dat er een gevaarlijke stroming staat.

Mocht je meer info over Lanzarote willen, kan je altijd contact met Martine opnemen, zij woont ook op het eiland.

Haar email is martine@spanjetravel.com

 

 Met dank aan de volgende websites die ik ook gebruikt hebt om dit blog te schrijven.

  https://vulkaan.startpagina.nl    Spaans verkeersbureau.   mooistedorpjes.nl